Cum va fi lumea peste 50 de ani ?


Ce este inteligenta artificiala?

In termeni simpli, inteligenta artificiala (IA) se refera la sisteme sau la masini care imita inteligenta umana, pentru a efectua diverse activitati si care se pot imbunatati iterativ pe baza informatiilor pe care le colecteaza

Adevarul este ca granita dintre tehnologie si oameni este din ce in ce mai subtire, iar viitorul arata din ce in ce mai science fiction. Deja lucram cot la cot cu roboti industriali, stirile ne vin pe Facebook, Siri ne raspunde la intrebari, iar Alexa a preluat controlul asupra vietii noastre casnice. Indiferent daca aceasta dezvoltare tehnologica fara precedent ne sperie sau ne face si mai curiosi in legatura cu ceea ce va urma, inteligenta artificiala (AI) ne va schimba indiscutabil vietile. Impactul va fi major, insa ramane discutabil daca tehnologia va aduce doar schimbari bune, sau va atrage dupa sine si efecte negative. Parerile sunt impartite, inclusiv in ceea ce priveste noile joburi si, mai mult, noii angajati. Pentru ca odata cu preluarea unei parti importante din munca oamenilor de catre roboti si tehnologie, exista temerea justificata ca multe joburi vor disparea si multi angajati vor ramane fara locuri de munca. Desi inteligenta artificiala ne va imbunatati viata in multe feluri, ingrijorarea cea mai mare ramane cea legata de impactul pe care il va avea asupra fortei de munca. Specialistii sustin ca omenirea trebuie sa se astepte la milioane de locuri de munca ce vor fi preluate de masinarii, in timp ce ocupantii lor vor ramane someri. Deja au fost automatizate foarte multe joburi monotone, repetitive. Activitatile legate de operatiunile de call center, clasificarea documentelor, moderarea si editarea de continut se bazeaza tot mai mult pe tehnologie si pe automatizare si mai putin pe munca umana. Acelasi lucru se intampla si in cazul fabricilor: oamenii sunt inlocuiti de roboti inteligenti, care se orienteaza usor in spatiu, pot gasi si muta sau pot efectua operatiuni complexe de asamblare. Spre exemplu, la o fabrica din China, 800 de roboti au inlocuit 24000 de lucratori! Dar, odata cu perfectionarea noilor tehnologii, inteligenta artificiala se dovedeste a fi foarte eficienta si in unele activitati mai complexe. Cel mai elocvent caz este acela al masinilor autonome care pot intelege mediul si dinamica unei masini, pot vedea, pot decide si actiona in timp real. De exemplu, potrivit modelului de invatare de baza, pentru ca un autoturism autonom sa invete sa ia decizii umane, ar trebui sa primeasca date obtinute in urma a milioane de kilometri circulati de un om. Gratie tehnologiei transfer learning, nu ar fi nevoie de un sofer uman, intrucat datele pot fi obtinute din sute de mii de simulari, ca intr-un joc de tipul NFS. \Masina poate invata singura cum sa conduca si cum sa aplice asta in viata reala. O alta abordare implica reinforced learning, iar scopul ei este de a invata computerul sa ia cele mai bune decizii in functie de feedbackul primit din exterior. De exemplu, tehnica s-ar aplica platformelor care liciteaza pentru spatiul publicitar.

Viitorul omului intr-o lume automatizata

Dupa cum a fost specificat si anterior, algoritmii deep learning invata la fel ca oamenii. Spre deosebire de acestia, pot analiza cantitati inimaginabile de date, fara sa oboseasca si fara sa comita prea multe erori. Din acest motiv, inteligentele artificiale vor depasi oamenii in majoritatea domeniilor, dar acest lucru nu inseamna ca le vor lua joburile. Potrivit World Economic Forum, 65% din copiii care intra la scoala azi vor avea joburi care in prezent nu exista. Dezvoltarea actuala a inteligentelor artificiale determina din ce in ce mai multe companii sa caute specialisti in IT, analisti, programatori.Unele scenarii par sumbre, dar scopul real al inteligentelor artificiale este de a ne eficientiza munca. Prin urmare, utilizarea lor e o necesitate pentru companiile care vor sa fie competitive la nivel global, mai ales pentru analizarea si procesarea cantitatilor imense de date. In cazul corporatiilor, este nevoie de automatizare pentru procesarea eficienta a datelor. Asadar, se asteapta o crestere remarcabila a companiilor care ofera servicii de acest tip, precum si lansarea de startupuri care ofera solutii bazate pe algoritmi self-learning. Viata peste 50 ani va fi foarte interesanta si schimbata fata de ce este acum pe Pamant. Vor aparea masini mai evoluate,oameni mai evoluati decat sunt unii acum,si totul va fi ca si un joc pe calculator foarte inteligent. Se poate spune ca viitorul va fi necunoscut si foarte interesant pentru multi dintre noi. Dar este timp sa ne dezvoltam si noi...insa pana atunci vor disparea foarte multe lucruri si vor fi inlocuite de tehnologie. Cuvantul "fermecat" este TEHNOLOGIE pentru ca toate vor fi facute robotic si cu ajutorul tehnologiei. Mai multe lucruri vor functiona pe baza de microcipuri si poate rasa umana va fi controlata de un asemenea microcip. Avansul tehnologiei a devenit din ce in ce mai rapid, iar asta duce la schimbari constante atat la nivel personal cat si profesional. In 1990, gadget-ul momentului era telefonul fix pe care inca destul de putini oameni si-l permiteau. Liniile telefonice aveau o arhitectura construita prin derivatie, adica doua persoane erau conectate cumva la aceeasi linie, motiv pentru care, uneori, puteai sa asculti ce vorbeste vecinul, daca ambii parteneri de comunicare ridicau receptorul in acelasi timp.